“Vastplakken of loslaten, weggooien of meenemen, kapotmaken of toch koesteren…” Beeldende therapie bij mensen met een gedesorganiseerde gehechtheidsstijl.

Toelichting

Binnen de beeldende therapie wordt er een product gemaakt dat je je eigen kunt maken, je kunt je ermee verbinden, het kan opgeborgen, verstopt of vernietigd worden. Het kan bestaan uit losse delen of juist in elkaar verstrengeld zijn.

Je kunt jezelf weergeven, en de ander, en jezelf met die ander, of toch niet.

Het beeldend werken zelf, biedt een mogelijkheid om samen in een ruimte te zitten, therapeut en cliënt, je te verhouden tot de ander via het werken op papier, ver van elkaar vandaan, naast elkaar, op hetzelfde vel papier, naar de ander toe werkend, of van de ander wegdraaiend.

In deze workshop wil ik laten zien en ervaren wat beeldende therapie kan bieden in het herkennen, zichtbaar maken en onderzoeken van de effecten van mn gedesorganiseerde gehechtheid.

Leestips
Verfaille, M.(2011).Mentaliseren in Beeldende Vaktherapie. Met casuïstiek van Gizella Smet en Wijntje van der Ende. Garant Antwerpen-Apeldoorn
Hinz, L.D. (2009). Expressive Therapies Continuum. A framework for using art in therapy. New York/London: Routledge.

Voorbeeld:
Lanius, R. A., Vermetten, E., & Pain, C. (Eds.). (2010). The Impact of Early Life Trauma on Health and Disease: The Hidden Epidemic. Cambridge University Press.

Kort CV
1993 tot 2007 werkzaam als beeldend therapeut m.n. voor het Centrum voor Persoonlijkheidsproblematiek PsyQ te den Haag
2007 tot 2021 werkzaam als beeldend therapeut voor het TopReferentTraumaCentrum van Altrecht, Zeist
2021-2022 werkzaam als beeldend therapeut voor Heelzorg, centrum voor Psychotrauma te Zwolle
2022- heden werkzaam als beeldend therapeut voor het centrum voor Transitie te Doorn, centrum voor de behandeling en begeleiding van volwassenen die kampen met de gevolgen van (vroeg)kinderlijk trauma
2021- heden werkzaam als beeldend therapeut en supervisor in praktijk Wieke Hensbroek te Veenendaal