Keynote 3 Dr. Saskia Knapen – Een moeilijke behandelrelatie heb je niet alleen

5 nov | 11:40 – 12:25

We zijn geneigd het niet slagen van behandelingen vooral toe te schrijven aan gedrag van onze cliënten. Ze zijn te moeilijk of te weinig gemotiveerd of te ernstig gestoord. Maar wat is onze eigen rol? Is een persoonlijkheidsstoornis niet eerder een stoornis van de relatie in plaats van het individu? In deze lezing leer je over het relatief nieuwe theoretische concept ‘epistemisch vertrouwen’ en welke impact deze theorie heeft op de visie op trauma, persoonlijkheidsproblematiek en moeilijk gedrag. Hoe kunnen we proberen door moeilijk gedrag heen te kijken en het te begrijpen in het licht van een geschiedenis van onveiligheid, in plaats van het te proberen te beheersen? En hoe zit het met onze eigen rol? Wanneer verliezen we ons eigen mentaliserend vermogen wanneer we geconfronteerd worden met moeilijk gedrag? Hoe gaan we om met epistemisch wantrouwen en wat kunnen we doen om de client alsnog te bereiken?

Kort CV

Dr. Saskia Knapen is psychiater en MBT-therapeut. Zij was 15 jaar werkzaam in een AMBIT team bij Atrecht voor ernstige persoonlijkheidsstoornissen (EPA PS) en was tevens Inhoudelijk Leidinggevende van de Zorgeenheid Persoonlijkheidsstoornissen van Altrecht. Zij heeft de AMBIT-werkwijze geïntroduceerd in Nederland en richtte AMBIT expertise NL op onder licentie van het Anna Freud Centre in Londen. Zij nam deel aan diverse podia van het kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen, waaronder EPA PS en figureerde in instructiefilmpjes van het kenniscentrum over de basishouding, diagnostiek en repareren van breuken en de MBT serie van Psyflix.

Saskia Knapen is onlangs gepromoveerd bij de VUMC op epistemisch vertrouwen en heeft met haar proefschrift een waardevolle bijdrage geleverd aan “Unraveling Epistemic Trust”. Haar onderzoek biedt nieuwe inzichten en haar grondige analyse en innovatieve benadering hebben een positieve impact op het vakgebied. Haar werk getuigt van toewijding en academische excellentie, en vormt een inspiratie voor toekomstig onderzoek.

Klik hier om haar proefschrift te downloaden