Inzichten uit brein onderzoek voor de behandeling van hechtingstrauma

21 mrt | 14:10 – 14:40

Dr. Tamar van Raalten, neurowetenschapper, klinisch psycholoog

Hechtingstrauma heeft diepgaande gevolgen voor de ontwikkeling van het brein en de manier waarop we onszelf en de wereld om ons heen ervaren. Dit trauma ontstaat vaak in de vroege jeugd, wanneer traumatische gebeurtenissen niet gepaard gingen met voldoende zorg en veiligheid, of wanneer de mensen die voor nabijheid en bescherming moesten zorgen zelf de bron van gevaar waren.

Hoewel traumabehandeling ook bij hechtingstrauma mogelijk is, stuiten we in de praktijk vaak op uitdagingen die het herstel kunnen bemoeilijken. Recent neurowetenschappelijke onderzoek biedt echter nieuwe inzichten in hoe hechtingstrauma de werking van ons brein beïnvloedt. Vooral hersencircuits die betrokken zijn bij overlevingsstrategieën, emotieregulatie, aandachts- en geheugenprocessen en de waarneming van onszelf en onze omgeving, blijken anders te functioneren.

In deze lezing verkennen we hoe hechtingstrauma het brein in een beschermingsmodus zet, wat dit betekent voor traumaverwerking en welke aanpassingen nodig zijn om behandelingen effectiever te maken. Deze inzichten helpen om werkzame behandelingsstrategieën gerichter aan te laten sluiten bij de (zorg)behoeften van mensen die worstelen met de gevolgen van hechtingstrauma en dissociatie.

Dr. Tamar van Raalten is klinisch psycholoog/psychotherapeut, EMDR Europe Practitioner, en yogadocent. Ze is gepromoveerd in neurowetenschappelijk onderzoek en heeft verschillende scholingen gevolgd gericht op lichaamsgerichte behandeling van trauma. Tamar is werkzaam bij Trauma en Transitie (Centrum voor Transitie) in Doorn, waar behandelingen voor mensen met trauma- en hechtingsproblematiek worden aangeboden.