Is dit een dissociatieve stoornis?

Suzette Boon is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Zij is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van cliënten met een dissociatieve stoornis en daarmee samenhangende gehechtheid problemen en docent aan de Trauma Academie.

Toelichting:
Werk je met cliënten met een geschiedenis van chronische traumatisering? Ben je weleens in de war of ze een dissociatieve stoornis, complexe PTSS of iets anders hebben? Wat bedoelen we eigenlijk als we over dissociatie spreken? Wat zijn de belangrijkste dissociatieve symptomen? Hoe kunnen we die vaststellen? Wat zijn dissociatieve delen van de persoonlijkheid en hoe verschillen ze van borderline-modi of egostates?

In deze presentatie zal Suzette het begrip dissociatie verduidelijken en pathologische dissociatieve symptomen en dissociatieve stoornissen bespreken. Zij introduceert de Trauma and Dissociation Symptoms Interview (TADS-I), een nieuw diagnostisch interview om traumagerelateerde symptomen en dissociatieve stoornissen vast te stellen. Klinische vignetten en video van cliënten zullen als illustratie worden gebruikt.

Leestip
Boon S.; Diagnostiek van traumagerelateerde dissociatie, met het Trauma and Dissociation Symptoms Interview (TADS-1), Uitgeverij Mens, 2023

Kort CV
Dr. Suzette Boon is een BIG geregistreerd klinisch psycholoog en psychotherapeut gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van chronische traumatisering en dissociatieve stoornissen.   Na haar pensioen bij een Top Referent Trauma Centrum (TRTC) werkt zij nu in eigen praktijk en als trainer en supervisor in Nederland en in verschillende Europese landen.

Ze promoveerde in 1993 op validering van de Nederlandse versie van het Structured Clinical Interview for DSM-IV Dissociative Disorders (SCID-D).  Vanaf 2006 is zij bezig met de ontwikkeling van een nieuw diagnostisch interview het Trauma and Dissociation Symptoms Interview (TADS-I).  Dit interview is opgenomen in haar recent verschenen boek: Diagnostiek van Trauma-gerelateerde dissociatie (2022 bij uitgeverij Mens!) .

Eerder publiceerde zij verschillende boeken, hoofdstukken en artikelen over diagnostiek en behandeling van dissociatieve stoornissen. In 2011 verscheen een vaardigheidstraining voor patiënten met een complexe dissociatieve stoornis (Boon, Steele & van der Hart, 2011;  Ned. Vertaling: Omgaan met  traumagerelateerde dissociatie”,  2013 bij Pearson).  Ze is co-auteur van het boek  Behandeling van traumagerelateerde dissociatie, een praktische, integratieve aanpak (Steele, Boon & Van der Hart, 2018, uitgeverij Mens!)  Ze heeft meegeschreven aan het zorgprogramma voor dissociatieve stoornissen. Suzette is docent aan de Trauma Academie.