Het lichaam vertelt: nieuwsgierige zoektocht naar de taal van het lichaam tijdens een therapeutische ontmoeting met vroeg getraumatiseerde kinderen en jongeren.

Dr. Cindy Creemers, kinder- en jeugdpsychiater, psychotraumatoloog en Certified Advanced Practitioner Sensorimortor Psychotherapy en docent aan de Trauma Academie.

Dr. Katrien Vanfraussen (PhD), klinisch psycholoog, psychotraumatoloog en EMDR-practitioner verbonden aan de Psychiatrische Afdeling voor infants, kinderen en adolescenten van het Universitair Ziekenhuis Brussel en docent aan de Trauma Academie.

Toelichting
In deze workshop laten we je graag ervaren hoe je de wijsheid van het lichaam als therapeut een plaats kan geven. Dit betekent dat we het vertrouwde spreken even inruilen voor de aandachtige exploratie van wat er zich in het hier-en-nu in het lichaam afspeelt. We onderzoeken samen hoe het eigen lichaam en dit van de ander, op grotere en kleinere manieren, ingezet kan worden. Na een korte theoretische inleiding zullen de deelnemers uitgenodigd worden om ervaringsgericht aan de slag te gaan.

Leestips

  • Emerson, D. (2015). Trauma-Sensitive Yoga in Therapy. Bringing the body into treatment. Haarlem: Altamira.
  • Ogden, P., & Fisher J. (2017). Sensorimotor Psychotherapy: Interventies voor traumaverwerking en het herstel van gehechtheid. Eeserveen: Mens.
  • Siegel, D. J. (2018). Aware. The science and practice of presence. Scribe Publications.

Kort CV
Dr. Cindy Creemers is kinder- en jeugdpsychiater (KU Leuven) en psychotraumatoloog (Belgisch Instituut voor Psychotraumatologie). Zij is kandidaat EMDR-Practitioner (EMDR Belgium), Certified Advanced Practitioner Sensorimortor Psychotherapy en supervisor psychotraumatologie (BIP). Verder volgde zij recent de gespecialiseerde training Dissociation in children and adolescents. Assessment & Treatment van Renée Marks-Potgieter (BICTD). In 2005 startte zij haar loopbaan binnen de residentiële kinder- en jeugdpsychiatrie in PZ Asster in St Truiden (B). Ze combineerde er acute psychiatrie met een behandelgroep voor adolescenten. Sinds 2017 veranderde ze van sector en werkt ze binnen de VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) in Covida Maaseik (B). Hier ondersteunt ze teams en begeleidt ze kinderen en jongeren met een beperking en complex trauma. Sinds 2018 combineert ze dit met een privépraktijk gericht op het sensibiliseren van organisaties voor de noden van kinderen en jongeren met complex trauma. Ze doet dit via supervisietrajecten en samenwerkingsverbanden. Sinds 2023 is ze actief in het team dubbeldiagnose in het Limburgs Netwerk Geestelijke Gezondheidszorg (B). Dit mobiele team is gericht op kinderen met een meervoudige en complexe problematiek vanuit mentale beperking en psychische problemen. Cindy Creemers combineert haar klinisch werk met opleidingsactiviteiten en is docent aan de Trauma Academie.

Dr. Katrien Vanfraussen is klinisch psycholoog, PhD, psychotraumatologe, EMDR-practitioner en certified rater of the Child Attachment Interview (Anna Freud National Centre for Children and Families). Ze is werkzaam op de Psychiatrische Afdeling voor infants, kinderen en adolescenten (PAika) van het Universitair Ziekenhuis Brussel waar ze zich hoofdzakelijk toelegt op de diagnostiek en behandeling van complex trauma met focus op pleeg- en adoptiekinderen. Ze vertaalt de neurobiologische impact van trauma naar de klinische praktijk door het lichaam op eclectische wijze een plaats te geven binnen de traumabehandeling. Naast haar klinisch werk geeft ze ook colleges, workshops en lezingen over trauma aan uiteenlopende doelgroepen. Katrien is docent aan de Trauma Academie.